Treansformator

trafo stanica

Generalna — Autor transformator @ 17:15

Požar na trafostanici u Surčinu ostavio Vojvođansku ulicu u mraku

Kvart oko Vojvođanske ulice u Surčinu kod skretanja za aerodrom u potpunom je mraku od popodneva pošto je izbio manji požar na trafo stanici, zbog čega i dalje nema struje u ovom delu.

Naime, kako su javili čitaoci "Blica" požar je izbio još oko 17.30 kada su i sami žitelji apartima ugasili požar do dolaska vatrogasaca, dok kasnije nisu mogli da dobiju nikakvu informaciju kada li će kvar biti popravljen.

- Radnike nismo videli kdo trafo stanice otkako je izbio požar, osim što je jedna ekipa došla da isključi napon. Uporno nam preko centrale govore da su na terenu i ne znamo kada ćemo dobiti struju - požalio nam se jedan Surčinac.

Sličan odgovor ekipa "Blica" dobila je od dežurnih operatera, ali i da se kvar izgleda otklanja na drugoj lokaciji.

- Veći je kvar na trafostanici, nije tačno da ekipe nisu na terenu, ali radnici ne moraju da budu na mestu kvara da bi ga popravljali. Radi se na tome - objasnio je operater.


BMW Serija 5 2017

Generalna, BMW, automobili — Autor transformator @ 17:09

2017 BMW serije 5

Nova „petica“ ide stopama „sedmice“

Luksuz i tehnologija u znaku broja 5

BMW nastavlja sa smernicama koje je sam sebi zadao u E segmentu. Mada po mnogima nova serija 5 nije dizajnerski daleko odmakla od odlazeće, ona je ipak suštinski drugačija (nova) samim tim što počiva na novoj mehaničkoj platformi


Svi ljubitelji BMW-a, Achtung! Stigla je nova serija 5! Twituj ovo!

Ono što se ne može poreći novom BMW-u serije 5 je fantastičan kvalitet izrade, estetska prepoznatljivost i podizanje luksuza na viši nivo. Dimenzije karoserije su izdašnije, jer je nova limuzina 36 milimetara duža (4.935 milimetara), šest milimetara šira (1.868 milimetara) i dva milimetra viša (1.466 milimetara). Međuosovinsko rastojanje iznosi 2.975 milimetara, što je dodatnih sedam milimetara u odnosu na F10.

Dizajn
Kao što je bilo za očekivati, LED farovi su standardni kod nove generacije. „Anfas“ izgleda moćnije i atraktivnije a kućišta svetala se „ulivaju“ u masku hladnjaka u vidu tradicionalnih „bubrega“. 

Adaptivna LED svetla su sposobna da menjaju grafiku osvetljenja, i opcija su sa BMW Selective Beam sistemom koji ne dozvoljava zaslepljivanje ostalih učesnika u saobraćaju, uz domet od čak 500 metara. Dnevna LED svetla su šestougaona i protežu se sve do „bubrega“, kreirajući stilsku formu koja naglašava atletski, nizak stav prednjeg dela. 

Što se bočnog profila tiče, on odiše dinamikom a putnički odeljak je povučen prema nazad u odnosu na dug međuosovinski razmak, dok kratki prepusti zaokružuju sportsku pojavu, koja u suštini i dolikuje seriji 5, bez obzira na njenu „biznis“ orijentaciju. 

Zadnji deo takođe karakteriše dizajn koji naglašava širinu vozila. Signalna grupa zalazi duboko u bočni deo vozila, kreirajući vizuelnu konekciju krila i zadnjeg dela. Oštre LED linije dolaze u karakterističnom BMW-ovom „L“ potpisu. U ostale elemente koji definišu pozadinu automobila se ubrajaju atraktivni završeci izduvnog sistema, simetrično aranžirani na svim vezirjama. U zavisnosti od motora i nivoa opremljenosti, mogu biti kružni, trapezoidni, pravougaoni i u kvartetu.

Ono što takođe treba spomenuti je i poboljšana aerodinamika, ostvarena kroz sistem aktivnih zakrilaca u masci hladnjaka, koji se otvaraju i zatvaraju u odnosu na stepen zahteva hlađenja motora, ali im je primarna pozicija zatvorena radi što bolje efikasnosti. 

Za novi BMW serije 5, Bavarci su obezbedili dve standardne i 11 metalik nijansi, uz šest BMW Individual finiša i dve BMW Individual Frozen nijanse. Kupci će takođe moći da biraju među 17 različitih naplataka od 17 do 20 cola. Original BMW Accessories u ponudu stavljaju još tri kompleta točkova od 20 cola. 

BMW je obezbedio Sport Line i Luxury Line pakete opreme, koji mogu da se skroje po želji kupca. Sport Line naglasak stavlja na dinamičan karakter vozila sa odgovarajućim elementima i naplacima od 18 i opciono 19 cola u dvotonskom finišu. Što se enterijera tiče, tu su BMW sportska sedišta napred i sportski volan presvučen kožom. 

Luxury Line fokus premešta na eleganciju, što podrazumeva obilniju upotrebu hroma, poput onog koji uokviruje „bubrege“ maske hladnjaka i druge elemente. Točkovi su takođe standardni od 18 a opcioni od 19 cola. Enterijer krasi kožni tapacirung sa kontrastnim šavovima i specijalnim dekorativnim umecima, radi naglašavanja visokog stila. Instrument tabla je presvučena Sensatecom. 

M Sport Paket će takođe biti dostupan od samog lansiranja, a on uključuje M aerodinamički paket (prednja suknjica sa većim usisnim otvorima, bočne suknjice na pragovima, difuzor pozadi i tandem pravougaonih završetaka izduvnih cevi). M Sport podrazumeva i niže ogibljenje i M naplatke od 18, odnosno 19 cola. Unutrašnjost krase M sportska sedišta presvučena alkantarom i M Sport volan presvučen kožom, pored ekskluzivnih patosnica i aluminijumskih papučica.

Enterijer
S jedne strane, sportska nota je ispoštovana, ali i neophodna doza elegancije i luksuza, svojstvena za premijum E segment. Materijali su vrhunski, baš kao i završna obrada, sa poznatim BMW-ovim obraćanjem pažnje na najmanje detalje. 

Pored prostranosti, kabinski prostor odlikuje i mnoštvo novih tehnologija koje vozaču i putnicima obezbeđuju maksimalan komfor i zadovoljstvo u vožnji. Po Adrijanu van Hojdonku, višem potpredsedniku dizajna BMW grupe, preciznost i kvalitet izrade uz revolucionalizovan koncept instrumentacije, stavljaju novu seriju 5 u sam vrh segmenta. 

Mada je linija krova niska i tečno se uliva u zadnji deo, prostor u pojasu glava nije kompromitovan, baš kao ni zapremina prtljažnika, koja iznosi 530 litara. Osećaj obilja prostora unutar kabine je naglašeniji znatno u novom modelu, što može da se zahvali i niže postavljenoj instrument tabli i stojećem displeju. Pored toga, dimenzije enterijera su zaista izdašnije u odnosu na one kod odlazećeg modela, posebno u pojasu laktova i ramena. Putnici na zadnjoj klupi mogu da uživaju u više prostora za noge. BMW je takođe poradio i na poboljšanju zvučne izolacije, što takođe doprinosi vrhunskom komforu. 

U džepove vrata sada mogu da se smeste i boce od 1 litre zapremine, a držači za čaše u centralnoj konzoli su dublje pozicionirani, što obezbeđuje nesmetan pristup kontrolnim jedinicama.

Osećaj obilja prostora unutar kabine je naglašeniji znatno u novom modelu, što može da se zahvali i niže postavljenoj instrument tabli i stojećem displeju

Sedišta su standardno elektro podesiva, uz veliki izbor dostupnih materijala, dekorativnih šavova itd. Opciona sportska sedišta sa funkcijom masaže podešavaju bočnu potporu, obezbeđujući najbolju moguću lateralnu podršku pri oštrim prolascima kroz krivine. Multifunkcionalna sedišta su dostupna sa funkcijom masaže sa osam različitih programa, uz tri stepena intenziteta. Sjajna stvar za sve nas čija su leđa „pretrčala“ veliki broj kilometara. Dotičnih osam programa je podeljeno u tri kategorije: „Mobilizacija“, „relaksacija“ i „vitalnost“. Masažer koristi 20 vazdušnih komora inkorporiranih u naslone i jastučiće sedišta, koji se naizmenično naduvavaju i izduvavaju. Naravno, funkcije grejanja i ventilacije se podrazumevaju, kao i grejanje volana. 

Izdašne mogućnosti podešavanja sedišta obezbeđuju da svako može da pronađe idealnu poziciju na vozačkom i suvozačkom mestu. 

Kontrola putem pokreta ruke je premijerno predstavljena u seriji 7 prošle godine, a ovu tehnologiju naravno usvaja i serija 5. Navigacija, telefon, zabava i funkcije vozila mogu biti vizualizovane na opciono dostupnom ekranu visoke rezolucije od 10,25 inča, i to ne samo putem iDrive kontrolera već i putem pokreta i glasovnih komandi.

U novoj seriji 5 se najvažnije informacije u vezi sa tekućim saobraćajem, navigacionim instrukcijama, upozorenjima, telefonskim listama i muzikom mogu pratiti bez da se skida pogled sa puta. To može da se zahvali BMW Head-Up Display tehnologiji, koja projektuje obilje informacija na vetrobran, i to u rezoluciji 800x400 piksela. 

Klima uređaj je dvozonski, a kao opciju poseduje funkciju automatske recirkulacije vazduha, kada se, primera radi, vozilo nađe u tunelu. U opcione detalje se ubraja i kontrola klime za putnike na zadnjim sedištima. 

To nije sve jer Ambient Air paket koristi jonizaciju vazduha za maksimalno prijatan ambijent. Pored jonizacije, paket donosi i funkciju parfemisanja kabinskog prostora odabranim mirisima. Tri su nivoa intenziteta, a kupci mogu da biraju između osam različitih mirisa. 

Za audio ugođaj je zadužen Bowers & Wilkins uređaj sa dijamantskim visokotoncima, što je prvi put dostupno u seriji 5. Desetokanalno pojačalo napaja 16 zvučnika sa maskama od nerđajućeg čelika sa ekskluzivnim „Fibonači“ otvorima koji se osvetljavaju kada se sistem aktivira. Snaga? Impresivnih 1.400 w. Alternativa dolaze u vidu devetokanalnog sistema sa 16 zvučnika (600 w) i osmokanalne varijante sa 12 zvučnika. Professional radio sa dvostrukim tjunerom je standardan i dolazi sa šest zvučnika.

Pogon
Sedma generacija „petice“ akcenat stavlja na zadovoljstvo u vožnji, to je sasvim jasno. S obzirom na BMW-ova remek-dela od motora i tradiciju u ovom domenu, to ne bi trebalo da je teško ostvarivo. Ipak, pored oštrije i preciznije upravljivosti, imperativ je bio i redukovanje brojki koje se tiču potrošnje i emisije štetnih gasova. Dva benzinska i dva dizel motora su dostupna odmah nakon lansiranja na tržište. 

Svi članovi novorazvijene, modularne BMW-ove EfficientDynamics porodice motora se odlikuju ekstremno lakom, termodinamički optimizovanom aluminijumskom konstrukcijom. 

Zahvaljujući poznatoj BMW TwinPower Turbo tehnologiji, maksimalna snaga je spojena sa efikasnošću za primer, i to sve u okviru Evro 6 standarda. 

Benzinske jedinice koriste TwinScroll turbo tehnologiju i sistem direktnog ubrizgavanja goriva visoke preciznosti, dvostruki VANOS sistem varijabilne kontrole bregaste osovine i Valvetronic sistem varijabilnog menadžmenta rada ventila. Dizel modeli, s druge strane, koriste turbo punjač sa varijabilnom geometrijom turbine i najnoviju generaciju „common-rail“ sistema direktnog ubrizgavanja goriva, koji generiše pritisak do 2.500 bara. Izduvni sistem kod dizel jedinica koristi BMW BluePerformance tehnologiju, koja kombinuje blisko uparene filtere čađi i oksidacioni katalizator sa katalizatorom za sladištenje azotnih oksida. Tretman izduvnih gasova u svim dizel modelima se obavlja uz pomoć SCR tehnologije, uključujći vodeno hlađeni modul za regulaciju AdBlue tečnosti, što dodatno smanjuje emisiju neželjenih azotnih oksida.

Novi dvolitarski, četvorocilndarski motor u BMW 530i nadmašuje prethodnu jedinicu iz 528i. Ovaj turbo motor isporučuje 252 ks, što je sedam konja više nego ranije, i to između 5.200 i 6.500 o/min. Maksimalni obrtni moment iznosi 350 Nm, dostupan već pri 1.450 o/min, pa sve do 4.800 o/min. Prosečna potrošnja iznosi 5,4 l/100 km, što je ekvivalentno emisiji CO2 od 126 g/km, koja je sada manja za 11 odsto u odnosu na ranije. BMW 530i do stotke stiže za 6,2 sekunde, uz maksimalnu brzinu od 250 km/h. 

Trenutna perjanica se nalazi ispod haube 540i, a reč je o motoru koji generiše 340 ks između 5.500 i 6.500 o/min. Ovaj trolitarski redni „šestak“ raspolaže sa 450 Nm, dostupnih između 1.380 i 5.200 o/min. Uprkos povećanju snage, potrošnja je spuštena na prosečnih 6,5 litara na 100 kilometara, uz emisiju CO2 od 150 g/km. Iz stanja mirovanja do 100 km/h, 540i ubrzava za samo 5,1 sekundu, dok mu je maksimalna brzina elektronski ograničena na 250 km/h. xDrive verzija ubrzava do 100 km/h za još kraće vreme – 4,8 sekundi, a prosečno troši 6,7 l na 100 kilometara, uz emisiju CO2 od 156 g/km. 

Četvorocilindarski dizel u 520d raspolaže sa 190 konja pri 4.000 o/min, a maksimalni obrtni moment od 400 Nm oslobađa između 1.750 i 2.500 o/min. Menjač je ili šestostepeni manuelni ili osmostepeni Steptronic. Potrošnja goriva sa Steptronicom iznosi samo 4,0 l/100 km, uz emisiju CO2 od 107 g/km. Sprint do stotke obavlja za 7,7 sekundi, a maksimalno može da pojuri do 237 km/h. 

BMW-ov aktivan razvoj TwinPower Turbo tehnologije je iznedrio motor za 530d. Ovaj redni šestocilindraš generiše 265 konja (4.000 o/min) i čak 620 Nm maksimalnog obrtnog momenta, od 2.000 do 2.500 o/min. I pored impresivne snage, prosečna potrošnja 530d iznosi samo 4,5 l/100 km (118 g/km CO2). Ubrzava do 100 km/h za 5,7 sekundi, dok je maksimalna brzina ograničena na 250 km/h. 

Svi motori su dotupni sa BMW xDrive inteligentnim pogonom na sve točkove, koji po prvi put može biti iskombinovan sa integralnim aktivnim upravljanjem i nižim sportskim oslanjanjem.

Štediša, hibrid i osmocilindraš
Ubrzo nakon tržišnog lansiranja serije 5, BMW će dodati još tri motora u portfolio, uključujući novi ulazni i novi top model. Ispod haube BMW-a 520d EfficientDynamics Editiona sa osmostepenim Steptronicom počiva najefikasnija inkarnacija četvorocilindraša sa 190 ks, koji obezbeđuje prosečnu potrošnju od samo 3,9 l/100 km i emisiju CO2 od samo 102 g/km, što je najbolji rezultat u klasi. 

„Plug-in“ hibridna verzija će biti lansirana u martu sa oznakom 530e iPerformance. eDrive sistem i četvorocilindarski benzinac generišu ukupno 252 ks, a prosečna potrošnja iznosi samo 2,0 l benzina na 100 kilometara. BMW 530e iPerformance može da dostigne maksimalnu brzinu od 140 km/h čisto na električni pogon. Autonomija čisto na „struju“ iznosi 45 kilometara. 

Sa premijerom u isto vreme, na scenu će stupiti perjanica u vidu BMW-a M550i xDrive, čiji V8 isporučuje 462 ks i 650 Nm. Ovaj model do 100 km/h će ubrzavati za okruglo 4 sekunde, uz prosečnu potrošnju od 8,9 l/100 km.

Šasija
Redizajnirana šasija koja izvlači beneficije iz konstrukcije male mase, torziono je kruća nego ikada. Obezbeđuje distribuciju mase i upravljivost svojstvenu BMW-ovom nasleđu. Uz brojne sisteme asistencije vozaču, nova „petica“ će biti praznik za sve one kojima „benzin teče žilama“. Upravljivost je agilnija i preciznija, bez kompromitovanja komfora, ali je BMW napravio korak bliže automatizovanoj vožnji, što se mnogim vozačima i neće svideti, ali to je smer u kome ide celokupna automobilska industrija. 

Napred se nalazi poznata, svim ljubiteljima BMW-a draga postavka u vidu dvostrukih poprečnih ramena, dok je pozadi multi-link u pet tačaka. Obilna upotreba komponenti od lakih metala je zadržala neogibljenu masu na najnižem mogućem nivou, radzvajajući konstrukciju u vidu gornje i donje regulacione spone, što je inženjerima dalo slobodu da fino „izbruse“ balans između dinamike i komfora. Spiralne opruge ne moraju da „brinu“ funkcijama pozicioniranja točkova, tako da jedino moraju da se bave minimalnim poprečnim silama. Iz tog razloga ogibljenje isporučuje uglađen odziv pri prelasku preko neravnina na putu. Sa malim kinematskim polužnim šipkama, koje minimalizuju reaktivno ponašanje sistema upravljanja, novi BMW serije 5 pruža izvanredan osećaj na volanu sa jasnom povratnom informacijom. Zadnje ogibljenje i dvostruka poprečna ramena napred, funkcionišu u sinergiji, redukujući naginjanje karoserije pri vožnji u krivinama, ali bez ugrožavanja komfora. 

Integralno aktivno upravljanje je sada dostupno u kombinaciji sa xDriveom. Ova mogućnost dodatno doprinosi kvalitetu vožnje, preciznosti upravljanja i odzivu. Opciono, serija 5 može biti opremljena revidiranim, sada elektromehaničkim „Integral Active Steering“ sistemom upravljanja na zadnje točkove, u cilju ostvarivanja još bolje agilnoti, stabilnosti i komfora.

Upravljivost je agilnija i preciznija, bez kompromitovanja komfora, ali je BMW napravio korak bliže automatizovanoj vožnji

Rezime
Novi BMW serije 5 definitivno postavlja standarde u klasi, a za očekivati je da ga konkurencija isprati. Vrhunska tehnologija je prenesena iz serije 7, tako da su mnogi novu „peticu“ i nazvali „baby serija 7“. Ipak, serija 5 je zadržala svoje smernice, ali je ujedno i daleko odmakla od BMW-ove filozofije iz prošlosti, kada su sedani iz E segmenta u pitanju. Međutim, evolucija je zahvatila čitavu automobilsku industriju, a u tom koloseku se nalazi i bavarski proizvođač. Ne treba sumnjati u tržišni uspeh novog modela, koji će definitivno ojačati nešto oslabljene pozicije BMW-a u odnosu na Mercedes, koji je izvršio pravi „krosover blickrig“ u 2016. godini.


Čestitamo

Generalna — Autor transformator @ 16:59
Ukoliko možete da pročitate ovaj članak, uspešno ste se registrovali na Blog.rs i možete početi sa blogovanjem.

Powered by blog.rs